Ruoka ja juoma
Sinulla voi joskus olla ummetusta tai ripulia, kuten kaikilla muillakin. Niitä voidaan ehkäistä nauttimalla enemmän nestettä ja kuituja. Tässä muutamia vinkkejä.
- Juo 6–8 lasillista (1,5–2 litraa) vettä ja muita juomia päivässä.
- Lisää nesteen, kuidun ja vitamiinien saantia syömällä vähintään viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä. Tämä onnistuu helposti, kun täytät joka aterialla puolet lautasesta hedelmillä ja/tai vihanneksilla.A.
- Lisää vähitellen ruokavalioosi runsaskuituisia ruokia kuten täysjyväviljaa, leipää ja muroja. Naiset tarvitsevat päivittäin 25 grammaa ja miehet 38 grammaa kuitua.B.
Jotkin ruoat voivat aiheuttaa pahaa hajua ja/tai ilmavaivoja. Leikkauksen jälkeen näitä ruokia kannattaa ehkä kokeilla kotioloissa, yksitellen ja pieni määrä kerrallaan. Kun tiedät, miten elimistösi reagoi näihin ruokiin, vältyt turhalta murehtimiselta ja voit nauttia elämästä enemmän.
Pahaa hajua aiheuttavia ruokia
- Kananmunat
- Tietyt mausteet, esim. curry, juustokumina ja chilijauhe
- Valkosipuli
- Kala
- Parsa
- Alkoholi
Ilmavaivoja aiheuttavia ruokia
- Olut / hiilihapotetut juomat
- Maitotuotteet
- Sipuli
- Kurkku
- Sienet
- Pavut
- Ristikukkaiset vihannekset, esim. kaali, parsakaali, kukkakaali, lehtikaali ja ruusukaali
Lääkitykset
Avanneleikkauksen jälkeen lääkkeiden pilkkoutuminen ja imeytyminen elimistöön saattaa muuttua. Keskustele kaikista käyttämistäsi lääkkeistä – sekä itsehoito- että reseptilääkkeistä – lääkärin, avannehoitajan tai apteekkihenkilökunnan kanssa.
Esimerkiksi seuraavia lääkityksiä tulee ehkä muuttaa:
- Antasidit (närästyslääkkeet)
- Ripulilääkkeet
- Tulehdusta hillitsevät lääkkeet, esim. parasetamoli, ibuprofeeni ja naprokseeni
- Asetyylisalisyylihappo
- Ulostuslääkkeet
- Vitamiinit
Ripuli
Ripuli voi johtua monista syistä, mm. viruksista ja tietyistä lääkkeistä. Se voi myös viitata siihen, että elimistön on vaikeaa sulattaa tiettyjä ruokia. Tällöin voit vähentää ruokavaliostasi kuituja, rajoittaa tiettyjen ruokien käyttöä tai syödä muita ruokia, jotka kiinteyttävät ulostemassaa. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi seuraavat:C:
Ripulin aikana vältettäviä ruokia
- Runsaskuituinen leipä
- Täysjyvä
- Syötävät hedelmien ja vihannesten kuoret, esim. omenankuoret
- Kaikki runsaskuituisiksi ilmoitetut ruoat
- Rasvassa paistetut ruoat
- Runsaasti sokeria sisältävät ruoat
- Rusinat, luumut ja muut kuivahedelmät
- Mausteiset ruoat
Ulosteita kiinteyttäviä ruokia
- Omenasose
- Banaanit
- Juusto
- Pasta
- Riisi
- Sileä maapähkinävoi
- Perunat (kuorittuina)
- Tapioka
®/TM: Kaikki tavaramerkit ovat omistajiensa omaisuutta.
- http://www.fruitsandveggiesmorematters.org/experts-recommend-5-9-servings-of-fruits-and-veggies-daily Last accessed 12/10/2015
- http://www.webmd.com/diet/guide/fiber-how-much-do-you-need (IOM primary source) Last accessed 12/10/2015
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/in-depth/ostomy/art-20045825
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/in-depth/ostomy/art-20045825