Tilanteestasi riippuen leikkauksessa poistetaan sairauden vaurioittamaa kudosta virtsarakosta (virtsa-avanne eli urostooma), ohutsuolesta (ohutsuoliavanne eli ileostooma) tai paksusuolesta (paksusuoliavanne eli kolostooma). Poistettava alue on niin pahasti vaurioitunut, että se ei pysty enää toipumaan.
Toimenpiteen aikana kirurgi luo myös avanteen eli vatsanpeitteiden läpi kulkevan aukon, jonka kautta kuona-aineet pääsevät poistumaan elimistöstä. Avanne parantaa useimmiten yleisvointiasi ja auttaa elämään taas täysipainoista elämää.
Avanneleikkauksessa vatsan alueelle tehdään aukko eli avanne.
Avanne mahdollistaa kuona-aineiden poistumisen elimistöstä vaihtoehtoista reittiä pitkin. Avanteen sijainti riippuu tarvitsemastasi leikkaustyypistä.2
Taudista tai haavasta riippuen avanne voi olla väliaikainen (toipumisaikana käytettävä, minkä jälkeen palataan normaaliin suolen tai rakon toimintaan) tai pysyvä.2 Hoitava lääkäri kertoo, tehdäänkö sinulle väliaikainen vai pysyvä avanne.
Jos sinulle tehdään paksusuoli- tai ohutsuoliavanne, et enää pysty hallitsemaan suolen toimintaa tahdonalaisesti. Jos sinulle tehdään virtsa-avanne, et pysty hallitsemaan virtsaamistapahtumaa. Uloste tai virtsa poistuu vatsalle kiinnitettävään huomaamattomaan sidokseen. Eri elämäntyyleihin on olemassa erilaisia sidoksia.
On tärkeää huolehtia hyvin avanteesta ja varmistaa, että avannesidos istuu kunnolla. Valitse edellä olevasta luettelosta sinulle tehtävä leikkaustyyppi ja lue lisää seuraavista aiheista:
Umb-Web02