meplus-ret-tm.png Vastaukset

Liikunta

Pidätkö tenniksestä tai golfista? Onko juoksu, jooga tai uinti sinusta maailman parasta? Hienoa! Avanteen ei pitäisi estää urheilemista.

Terveydenhuoltohenkilöstön luvalla voit jatkaa useimpia urheilulajeja, joita harrastit ennen leikkausta. Ainoa poikkeus ovat mahdollisesti kontaktilajit (esim. nyrkkeily, paini tai jalkapallo), sillä kova isku voi vahingoittaa avannetta.

Avanteen käyttäjiin kuuluu kilpaurheilevia pitkänmatkanjuoksijoita, painonnostajia, hiihtäjiä, uimareita ja monia muita amatööri- ja ammattiurheilijoita. Jos taas et harrastanut liikuntaa ennen leikkausta, nyt on hyvä aika aloittaa.

Tässä muutamia vinkkejä urheilun ja muun liikunnan pariin palaamiseen:

  • Aloita hitaasti ja toimi omaan tahtiisi. Vatsalihasten toipuminen leikkauksesta vaatii aikansa. Terveydenhuoltohenkilöstö kertoo, milloin ja miten voit taas aloittaa liikunnan harrastamisen.
  • Valitse itsellesi mieleinen liikuntamuoto, jota ehdit harrastaa vähintään kolmesti viikossa vähintään 30–60 minuuttia kerrallaan.
  • Jotta liikunta sujuisi mahdollisimman hyvin, pussi kannattaa tyhjentää ennen liikuntaa. Varmista myös, että avannesidoksen pohjalevy on ollut paikoillaan vähintään tunnin ennen kuin kastut tai aloitat liikunnan, jossa hikoilee.
  • Useimmat avannesidokset ovat vedenkestäviä ja kestävät myös uimista.
  • Uimarit: peitä suodatin paketin mukana tulevalla tarralla, jotta pussiin ei pääse vettä. Tarran voi poistaa, kun iho on taas kuiva.
  • Haluatko rentoutua saunassa tai kuumassa kylvyssä? Se onnistuu – hoitavan terveydenhuoltohenkilöstön luvalla. Ihonsuojalevyn reunojen teippaaminen vedenkestävällä teipillä voi auttaa suojaamaan kiinnityspintaa. Muista tarkistaa kiinnityksen pitävyys säännöllisesti.

Rob Hill on avanneleikattu aktiiviurheilija. Alussa hänen oli vaikea edes kävellä yhtä kerrosväliä portaita. Kahdeksan vuoden kuluessa hänestä on kuitenkin tullut ensimmäinen Crohnin tautia sairastava/avannepotilas, joka on valloittanut kaikki Seven Summits -vuorten eli seitsemän eri mantereen korkeimpien vuorten huiput.A.

Lue lisää Robin seikkailuista, tutustu muihin inspiroiviin tarinoihin ja lisää omia onnistumistarinoitasi liittymällä me+-yhteisöön, joka on avanteen käyttäjien tukiyhteisö.