meplus-ret-tm.png Vastaukset

 

Kehosi on muuttunut, mutta olet edelleen aivan sama ihminen kuin ennen avanneleikkausta.

Ensimmäisten kuukausien aikana leikkauksen jälkeen jotkin asiat voivat aiheuttaa huolta, kun totuttelet elämään avanteen kanssa. Nämä huolet ovat ymmärrettäviä ja täysin normaaleja.        
       
Alla esitetään vastauksia muutamiin yleisiin kysymyksiin. Jos sinulla on muita huolenaiheita, on aina hyvä kääntyä hoitavan lääkärin tai avannehoitajan puoleen.

PYSTYNKÖ JATKAMAAN LEMPIURHEILUANI JA LEMPIHARRASTUKSIANI?

Voit elää edelleen aktiivista elämää, ja se myös kannattaa. Jos taas et harrastanut liikuntaa ennen leikkausta, nyt on hyvä aika aloittaa. Hoitavan terveydenhuoltohenkilöstön luvalla voit harrastaa useimpia urheilulajeja ja muita lajeja. Poikkeuksena ovat kontaktilajit (esim. nyrkkeily, paini ja jalkapallo), joissa avanne voi vahingoittua.

VUOTAAKO PUSSI?

Avannepussien valmistuksessa käytettävä luja kalvo on suunniteltu minimoimaan vuodot. Vuodon todennäköisyyttä voi pienentää myös itse vaihtamalla pussin säännöllisesti ja varmistamalla, että se on kunnolla ja tukevasti kiinni kehossa (yksiosaiset sidokset) tai ihonsuojalevyssä (kaksiosaiset sidokset).

AIHEUTTAAKO PUSSI IKÄVÄÄ HAJUA?

Avannepussien valmistusmateriaalit on suunniteltu pitämään hajut poissa. Voit pienentää epämiellyttävän hajun riskiä myös itse. Hiilisuodattimella varustettu pussi auttaa vähentämään pussista pääsevän kaasun hajua. Voit muokata ruokavaliotasi ja minimoida pahaa hajua tai ilmavaivoja aiheuttavien ruoka-aineiden käytön. Pussiin voi myös lisätä hajuja poistavia aineita.   

On myös tärkeää muistaa, että kaikkien kehot päästävät ajoittain noloja ääniä ja hajuja. Älä anna pelon rajoittaa arkeasi.

ONKO SEKSIELÄMÄ EDELLEEN MAHDOLLISTA?

Avanneleikkaus ei estä läheisyyttä. Merkityksellinen, tyydytystä tuova läheisyys on edelleen mahdollista, kun keskustelet avoimesti kumppanisi kanssa ja voit luottaa häneen.

On normaalia, että oman kehon muutokset voivat olla arka asia. Kerro tunteistasi puolisollesi ja kumppanillesi ja vastaa hänen mahdollisiin huoliinsa. Kerro kumppanillesi, että seksielämä ei vahingoita avannetta. Ajan, ymmärryksen ja positiivisen asenteen turvin voitte nauttia molempia tyydyttävästä seksielämästä, Lue täältä läheisyyttä koskevia lisävinkkejä..

MITÄ YSTÄVILLE JA TYÖTOVEREILLE KANNATTAA KERTOA AVANTEESTA? 

Luotettavien ystävien tuki kannustaa etenkin, kun tarvitset tukea toipumiseen. Monien avanneleikattujen mielestä tuntuu kuitenkin vaikealta kertoa asiasta ystäville, omaisille ja työtovereille.

Päätät tietysti itse, kenelle kerrot avanteesta. Sinun ei tarvitse kertoa siitä kenellekään, jos se tuntuu vaikealta. Tuttavasi eivät tule huomaamaan avannetta, ellet itse kerro siitä. Kannustamme kuitenkin puhumaan avoimesti läheisimpien kanssa. Luotettavien läheisten tuki auttaa sekä sinua että lähipiiriäsi, kun totuttelet uudenlaiseen elämääsi.

JOUDUNKO UUSIMAAN VAATTEENI?

Avannepussi on suunniteltu myötäilemään kehoa, joten sitä ei huomaa useimpien vaatteiden alta. Vaatekaappia ei siis tarvitse uusia täysin. Myöskään erityisiä alusvaatteita ei tarvita, vaan pussia voidaan pitää tavallisten alusvaatteiden alla tai päällä.

Muutamien seikkojen muistaminen auttaa lisäämään omaa mukavuutta:     

  • Jos avanne on vyötäröllä tai sen lähellä, on hyvä välttää tiukkavyötäröisiä housuja ja kireitä, puristavia vöitä.
  •        
  • Jos haluat käyttää sukkahousuja, varmista, että ne ovat pehmeät ja joustavat (ts. vatsaa litistäviä ja muotoilevia sukkahousuja voi olla hyvä välttää).
  •        
  • Monet miehet, jotka käyttävät tiukkoja urheilualushousuja, siirtyvät yhtä kokoa suurempaan kokoon.
  •        
  • Voit käyttää mitä tahansa alusvaatteita. Ostomysecrets-alusvaatevalmistajan mukavat, tyylikkäät alusvaatteet on kuitenkin suunniteltu kauniiksi ja toimiviksi myös avannesidoksen kanssa, mikä lisää itseluottamusta.
  •        
  • Kaikki uima-asutyypit ovat mahdollisia. Jotkut naiset kokevat olonsa kuitenkin mukavammaksi yksiosaisessa uimapuvussa, ja miehet saattavat suosia lahkeellisia uimashortseja.