meplus-ret-tm.png Vastaukset

Entä nyt?

Nyt avanneleikkaus on ohi, ja olet taas kotona. Monille leikkaus on aiempaa mukavamman elämän alku. Elämä avanteen kanssa vaatii silti totuttelua sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Vaikka avanneleikkaus on ohi, sinulla voi edelleen olla kysyttävää ja huolenaiheita etenkin ensimmäisten 12 viikon ajan. Olo voi olla hermostunut, hämmentynyt tai vihainen. Leikkauksesta paranemisen jälkeinen vapaus, parempi terveys ja mahdollisuudet uusiin puuhiin voivat innostaa. Saatat myös tuntea monenlaisia tunteita yhtä aikaa. Kaikki nämä reaktiot ovat täysin normaaleja.

Et ole yksin. Avannehoitaja ja terveydenhuoltohenkilöstö ovat tukenasi sinua joka vaiheessa. Samoin me.

"UUSI NORMAALI" ELÄMÄ

Ensimmäisinä kuukausina avanneleikkauksen jälkeen on tärkeää muistaa, että sinä ja läheisesi totuttelette suureen muutokseen. Avanneleikkauksen jälkeen on totuteltava uudenlaiseen "normaaliin" elämään.

Olipa kyseessä paksusuoli- tai ohutsuoliavanne tai virtsa-avanne, sinun on opittava huolehtimaan eritteiden poistumisesta avanteen kautta ja hoitamaan avanteen ympärysihoa.

Ensimmäisten 6–8 viikon aikana avanne hyvin todennäköisesti pienenee. Mittaamalla säännöllisesti avanteen koon voit varmistaa, että käytät oikean kokoista avannesidosta, sidos on mahdollisimman luotettava ja epämukavuus on mahdollisimman vähäistä.

Ajan mittaan uusi elämäntapa muuttuu huomattavasti mukavammaksi, kun avanteen hoidosta tulee osa arkirutiineja. Alun totutteluvaiheessa on kuitenkin tärkeää olla tiiviisti yhteydessä avannehoitajan kanssa. Apu mahdollisiin ongelmiin tai huoliin on yleensä vain puhelinsoiton päässä.